Måndag

I Måndags red jag Bambie på banan. Han var faktiskt riktigt fin. Först var han lite stel/spänd, men jag tryckte med innerskänkeln, hade ledande innertygel och hade ett stöd på yttertygel och ytterskänkel. Han gick väldigt fint tillslut (;

1 Maj

1 Maj beräknar jag att Bambie ska starta sin första lokala tävling!


Ny kategori :D

Nu har jag lagt till en ny kategori som heter: Hoppbanor och ritningar.

Där kommer jag sedan lägga in lite olika banor som jag har ridit osv ;)

Licens

Nu när Mickaela kommer hem så ska vi betala in min ryttarlicens och Piggans ponnylicens så jag kan tävla och Piggan kan tävla Regionalt (:

Bilderna från Pay And Jumpen!











4 hästar Idag!

Jag vaknade vid kvart i 10, sedan åkte jag hem till Felicia. Sedan åkte vi till hennes stall, där jag red 2 st hästar. Prinsessan och Tösen. Jag red ut med dom, det var riktigt kul! Jag och felicia red tillsammans, hon red först Prinsessan och jag red först Tösen, sedan bytte vi efter 30 min. Det var riktigt kul faktiskt!

Sedan åkte jag till mitt stall och red mina hästar. Började med att rida ut med Bambie. Han var jättespänd och tittade på allt. Dessutom tyckte han att vattenpölarna var jätteläskiga!

Sedan red jag då lilla Piggan med halsförlängaren. Hon var superfin, men jag red bara i ca 20 min.


Häst nummer 1 är klar för dagen!

Sådär ja!
Nu har jag ridit häst nummer 1 som var Wille (: Jag red honom lite över bommar, och jag bytte även bett idag till pelhambettet. Han blir en helt annan häst på det bettet, han blir liksom en lättare häst, alltså inte tung. Mer lättriden. Dock ska man inte rida på det bettet hela tiden, utan jag byter mellan pelhambettet och 2delat gummibett. Han var faktiskt väldigt fin idag.

Nu har jag bara 3 hästar kvar att rida!
Innan jag rider dom ska jag äta lite, ska nog till stallet igen vid 13:00.


Tävlingar 2010

Nu har jag börjat planerna tävlingarna inför 2010.

Här är några tävlingar som jag har möjlighet att starta, men jag kommer inte rida alla.

2 April. Pay And Jump. Mörrums Ryttarförening.
80 cm & 90 cm.

11 April. Snapphanarnas Ryttarförening. Lokal.
LC, LB

17 April. Råby Ryttarförening. Lokal
LC

24 April. Karlshamns Ridklubb. Lokal
LC, LB

1 Maj. Kristianstads Ridklubb. Lokal
LC, LB, alt. bara LB



Ridning

Idag har jag vart i stallet från 14:30 till 18:30, och jag har ridit 3 hästar idag!

När jag kom till stallet så började jag emd att mocka och fixa allt i stallet, sedan gick jag och hämtade Bambie. När jag skulle knäppa käkremmen så lyfte han huvudet, och då såg jag att han var svullen på Ganachen. Jag gick upp med honom i stallgången och hämtade Jodopax, en bakteriedödande salva och bomull. Han hade ett sticksår in i Ganachen, precis som förra året, men denna gången var det på vänster sida, förra året var det på höger sida.

När jag fixat hans sår så ryktade jag honom, satte på honom benskydd, och satte på honom sin tömkörningsgjord. Sedan hämtade jag tränset, och longerlinorna. Jag fick sätta käkremmen på sista hålet så att käkremmen inte skulle ligga mot såret, och det gjorde det inte heller :D

Jag tömkörde honom i ca 20 minuter, och han var ganska stel och spänd i början, men sedan mot slutet (efter ca 5-10 min) så släppte det. Han blev mjuk och fin.

Sedan hade jag inte så mycket tid kvar så jag tog inte Piggelin lite snabbt och ryktade henne lite snabbt och satte på henne sadel, träns och benskydd. Sedan hoppade jag upp och började skritta lite smått. Sedan trav och sedan pyttelite galopp. Sedan kunde jag inte rida mer så jag skrittade av. Jag hann bara rida i en kvart.

Sedan var det dags att åka hem och äta. Jag hade 15 minuter på mig att äta och dricka. Sedan kom sjutsen ner till stallet. Då skulle jag rida Wille! Han är så fin! :D

Linda red honom lite först, sedan fick jag rida (: Jag red honom kanske i 30 minuter skulle jag tro. Jag red honom iallafall på banan. Han var lite tramsig vid ena långsidan eftersom det var hinder där, och dom tyckte han var "läskiga". Sedan efter ett tag så hoppade jag lite på ett kryss som vi hade satt upp. Han hoppade lite för nära några gånger, men han fick också vissa språng som var riktigt fina!

Jag ska rida Wille imorgon igen,
ses då!
Ha det bra
Olivia

Biblioteket

Nu har jag vart på Bibiloteket och där hittade jag 2 stycken böcker.
De heter Utbildning av den unga hästen och Western Träning.
Jag lånade Westernboken eftersom det finns mycket bra texter om natrulig hästhantering och det är det jag vill kombinera med den metoden de flesta använder. Jag vill ha en häst som är trygg och säker och som litar på mig, och det får man genom nartulig hästhållning.

Sedan eftersom jag har två stycken "unghästar" så ville jag låna en bok där de har skrivit om just unghästar.

Sedan fick jag en gratisbok om utfodring som heter UTFODRINGS-ABC och som kommer från KRAFFT. Jag har dock ingen bild på den, men man får en sådan bok på alla affärer som säljer foder från KRAFFT.


Hoppträning Med Piggan Och Bambie!

Igår var det Onsdag, och Onsdagar är likamed hoppträning!
När jag var på väg till stallet så var jag ganska ledsen eftersom mamma sa att vi ska sälja Bambie. Så när jag kom till stallet så gick jag direkt ut till hagen och kelade med Bambie. Hans päls blev lite blöt av min tårar.

Sedan gick jag och byggde hinder. Bilder på hindrerna ser du längre ner.

När jag byggt fram hindrerna gick jag och hämtade lilla Bambie. Jag ryktade honom och sedan drog jag igenom honom med en ryktsten eftersom hon fäller nu. Sedan satte jag på hans Benskydd och tillsist sadel och träns. Jag hade även hans martingal med brösta. Jag fick låna Piggans nosludd och sätta det på Bambie's martingal så att den inte skaver mot hans päls eftersom jag inte hittade det andra nosluddet så satt det bara 1 nosludd på hans martingal och det ska sitta två :D

Sedan så började jag skritta fram lite ute i skogen.
Sedan skrittade jag lite påbanan, travade igenom honom lite grand och sedan galopperade jag honom. När han var uppvärmd så skrittade jag lite.

Sedan började jag hoppa honom lite såhär:

Första hindret i stutsen ligger på 40 cm och det sista hindret ligger på 70 cm.
Han var lite trotsig i början och vägrade 2 gånger. Men jag behöll mitt lugn och han hoppade på 3dje försöket. Sedan hade han inga flera problem med att komma över hindret.
När jag hade hoppat hindret några gånger så gick han rakt igenom det första hindret. Det var läskigt! Även fast hindret var så lågt så var det ganska läskigt. Men han hoppade det sista hindret. Men sedan satte jag upp hindret igen och han hoppade studsen och lyfte på benen. Sedan tog jag bort bakre hindret och då blev det såhär:



Sedan höjde jag hindret i mitten till 80 cm.
Han hoppade med fina runda språng. Denna övningen är bra för unghästar som behöver träna på rundare språng. Det ska va minst 3 m mellan varje bom/hinder.
Bambie hoppade jättefint på detta. Fina språng, en samlad galopp (nästan) och gick ganska stabilt och i balands. Eftersom jag inte tyckte att han var kapabel att hoppa i galopp hela tiden så växlade jag mellan trav och galopp. Trav gör även att sprången blir rundare. Han hoppade detta riktigt fint och det sista språnget blev bäst.

Sedan var det Piggans tur.
Piggan är verkligen en superhäst och klarar hoppa riktigt högt. Jag red fram henne en liten stund, sedan tog jag några språng på 80 cm och sedan höjde jag till 105 cm och hoppade det 2 gånger. Sedan var jag supernöjd eftersom hon kom så himla fint på hindret och fick riktigt fina språng. Eftersom jag tävlade i Söndags så ville jag inte hoppa så mycket, jag hoppade ca 6 språng.


Årets första "tävling"!

Igår hade jag utsläppet, så det var bara att gå upp ifrån sängen och dra sig iväg till stallet! Jag gav Piggan sin mat först, sedan Bambie, sedan resten av hästarna. Jag släpper alltid ut Bambie först eftersom han är lägst i rang. Medans hästarna åt, gick jag ut i deras hade och la ut hö.

Igår startade jag också årets första tävling för min del!
Jag red ner till Karlshamns Ridklubb eftersom det bara är ca 3 km ner dit ifrån stallet. Piggan var extremt pigg och trippade fram. Hon hoppade även till några gånger, och blev letade efter saker hon kunde reagera på. Hon hade mycket energi, men jag såg det som bra, men det hade vart bättre om hon hade sparat sin energi tills vi väl var inne på banan istället.

När jag kom fram så gick jag och betalade, sedan tittade jag banskissen, startlistan och gick banan. När jag gjort det hoppade jag upp på Piggan igen och började skritta fram. Efter ca 20 minuters framskrittning fick vi äntligen gå in på framhoppningsbanan. Hon var PIGG! Superkul var det! Jag hoppade 3-4 gånger, 2 gånger på lilla hindret, 1 gång på räcket och ett par gångerpå oxern, sedan var jag himla nöjd med henne.

När de ropade upp mitt namn att jag skulle hålla mig berädd ställde jag mig i gången, sedan var det min tur att gå in på banan. Och var taggad och ville börja hoppa direkt, men det var ett ekipage till på banan som skulle hoppa före mig. När de väl ropat upp mitt namn och givit mig startsignal så fattade jag galopp och galopperade mot första hindret. En sådan frammåtbjudning har hon nog aldrig haft innan! Jag tror faktiskt att hon har saknat tävlandet, hon har ju trors allt vilat från hoppningen hela vintern. Jag har hoppat henne 2 gånger innan jag anmälde till tävlingen. Så vi var inte så förberädda. Det var också därför jag bara hoppade 70 och 80 cm. (LD, LC) Piggan fortsatte att galoppera på, hon galopperade med stora långa språng och var fantastiskt duktig! Hon touchade det 8onde hindret, men det var för att det var en lite dum sväng till det hindret, så det blev lite snävt. Men hon hoppade ändå och rev inte.

Sen när hon hoppat klart 70 cm som var en bana på 9 hinder, så skrittade jag lite utanför framridningen. Sedan efter ca 10-15 minuter var det min tur att gå in på framhoppningen igen. Jag hoppade bara 3 gånger då, eftersom jag tyckte att det räckte. Hon var fortfarande lika pigg, om inte piggare.
Sen var det min tur att gå in på banan. Denna gången var hon ännu piggare och hoppade F-A-N-T-A-S-T-I-S-K-T!  Riktigt fin runda var det. Tyvärr har jag ingen film eller bilder, men det var en som fotograferade, så ska se om jag kan få tag på korten.

Dagen slutade med 2 riktigt fina felfria rundor, och både jag och hästen var riktigt nöjda!

Nycklen till framgång, DEL 1

Nyklen till framgång som jag tror på är att inte ta någon på blodigt allvar när det gäller tävling. Dagen innan tävling rider jag ALLTID ut. Det är för att mina hästar inte ska tröttna på att ridas på banan. För att få en glad och sund häst som tycker om att sammarbeta ska man variera mycket. Om din häst älskar att galoppera i lång galopp på ängar, GÖR DET DÅ! Min ridning går ut på att göra hästen så lycklig som möjligt. Om hästen är olycklig går det inte att rida ett gp program. Det går inte att prestera på hög internationell nivå då.

Såhär rider jag.

När jag rider på banan måste jag kunna ta en gräns. När min häst börjar tycka att saken jag övar på blir tråkigt och tjatande, då berömmer jag min häst, styr mot skogen och gör det båda mina hästar älskar mest: Galopperar på en äng. Detta gör jag förståss inte om hästen inte har uppfyllt mitt krav för dagen utan jag sätter små krav som jag vet att min häst klarar av.

Sätt mål för varje ridpass. Små mål. Om min häst har svårt för vänstergaloppen, då sätter jag ett mål att hästen ska fatta en väntergalopp. När hästen har gjort detta EN gång DÅ bryter jag av efter ett varv i vänstergaloppen. Jag berömmer hästen och antingen slutar jag passet där, eller så tar jag en liten runda ut i skogen.


Jag har bestämt mig!

Jag har nu bestämt mig att jag ska försöka blogga ganska mycket! Iallafall ett par blogginlägg per dag! =)


Hoppträning!

Igår hopptränade jag båda hästarna hemma.

Jag bestämde mig för att hoppa seriöst och inte slarvrida, och resultatet var mycket bra! Det gick riktigt bra med Piggan, hon var mycket lyhörd och gick i form i stort sett hela tiden. Hon hoppade mjukt, hade MYCKET bra framåtbjudning och tyckte det var jättekul!

Jag varmde upp en stund i skritt och trav, då hon fick sträcka på halsen och jobba igenom hela kroppen, för att sedan återgå till den "normala" formen. Jag ställde henne i både skritt ochtram, när jag red i vänster varv ställde jag henne först till vänster, sedan till höger. Sen rakställde jag henne. Hon kändes riktigt bra, och var riktigt pigg och hade den dära gnistan i ögonen. Hon var riktigt duktig.

Jag red inte så länge, kanske i 40 minuter. Sedan var jag nöjd, eftersom hon hoppade riktigt bra och tvekade inte ens en gång! Jag satte större skänkelstöd på sadeln, så min sits blev mer stilla och störde henne inte. Dessutom kändes hon faktiskt lite störra med dom stora stöden.

Såhär red jag:


Igår

När jag kom till stallet igår så såg jag att Bambie hade 2 sår, inga djupa sår, utan bara rivsår. Jag tvättade dom lite, dock var bambie öm på såret som var på insidan av höger bakben. Sedan ryktade jag honom och satte på honom sadel och träns. Sedan när jag skulle gå ut på ridbanan så berättade stallägaren att Bambie hade ramlat ganska illa på isen, och att det såg rätt otäckt ut. Så jag tog fram en longerlina och lät bambie skritta och trava i båda varven. Som tur var varken ömmade han eller haltade. Så det var lugnt.

Bambie var superduktig igår. Han ville verkligen lära sig. Sedan vintervilan har Bambie gjort otroliga framsteg på en kort tid. Från att ha gått ganska ostabilt och i obalands, till att gå i en ganska stadig form och bjuda på bra. Dock kräver Bambie en lång uppvärmning för att han ska komma igång och tänka frammåt, och för att han ska hitta formen ordentligt.

Jag red mycket på volten igår, och få honom att runda sig lite vilket han har ganska svårt för. Han är ganska stel, men det försvinenr snart med lite träning. Målet till i sommar är att han ska vara mjuk och smidig och gå i en bra, stadig form och i korrekt balands.

Medans jag red fixade Mikaela igjordning Piggan.
Hon gick superbra igår och gick i en stadig form och bjöd på riktigt bra. Dock blev hon lite sur ibland när man ställde lite högre krav på henne. Hon gjode ett par bocksprång i början. I traven gick hon också väldigt fint. Hon var inte lika framtung som hon kan va ibland, och hon bjöd på bra och lyssnade ortoligt bra för skänkeln. Dock drog hon sig ut mot stallet ibland och ville gärna inte jobba när hon kom till långsidan där stallet ligger. Hon bröt gärna av där, men då gäller det att va på henne direkt så hon inte får chansen att bryta av.
Vi övade på ett par galoppombyten i båda varven vilket hon lyckades väldigt bra med.
Sedan var jag nöjd med dagen!


Läsarnas Frågor!

Som ni kanske vet så kan ni som läser min blogg skicka in en fråga till mig, så svarar jag så gott jag kan! Vill du fråga min en sak? Komentera din fråga eller skicka den till [email protected]

FRÅGA:
Hejsan Olivia!
bra blogg :D
Jag har en fråga till dig, läser du någon/några speciella tidningar och isåfall vilka?


SVAR:
Hejsan!
Va kul att du gillar min blogg!
Jo, jag läser faktiskt några tidningar.
Mina favoriter är Equipage och Min Häst.
Jag prenumererar på båda!
Jag gillar nog mest Equipage, eftersom det är en tidning
som är fullspäckad med fakta, roliga artiklar och mycket mycket mer!
Dessutom har de mycket tävlingar med riktigt bra och fina priser.
Bland annat har de enketän, där kan man vinna priser som är
världa flera tusen. Förra nummret kunde man vinna de nya Tretorn
stövlarna. Jag vann inte, jag brukar inte ha så mycket tur (:
Jag tycker att du ska köpa ett nummer från Equipage, eller
så kan du givetvis prenumerera!

Equipage har en hemsida. Klicka här för att komma till hemsidan: EQUIPAGE

Ni kan även klicka på bilderna för att komma till Equipage's hemsida.






Vill du prenumerera?
Klicka på bilden nedan så kommer du automatiskt till prenumerera sidan.


Piggan

Idag slänger jag in lite bilder på Piggan under 2009!
Där kan ni även se hur vi som ekipage har utvecklats.


13 April 2009. 60 cm.


13 April 2009. 60 cm.


31 Maj 2009. 80 cm.


6 Sep 2009. 85 cm.


4 Oktober 2009. 80 cm


15 November 2009. 90 cm DEBUT.


15 November 2009. 90 cm DEBUT.


15 November 2009. 90 cm DEBUT.

RSS 2.0