Tävlingen

Tävlingen i söndags var jättekul! Piggan var superpigg och hoppade faktist felfritt i 85 och vann 80klassen med 4 fel!

Tävlingen

Tävlingen i söndags var jättekul! Piggan var superpigg och hoppade faktist felfritt i 85 och vann 80klassen med 4 fel!

Idag ska jag hoppträna med bambie och imorgon ska jag träna bambie igen för eva fredriksson på janneberg! Det ser jag fram imot! =) Jag ska också fixa en plats i en ridgrupp i dressyr för Jörgen Andersson. Hoppas det fixar sig så jag kan börja träna för honom redan på tisdag! Mitt schema ser ut såhär isåfall nästa vecka:

Måndag: Lugn uteritt med piggan, Uteritt med bambie.
Tisdag: Piggan: Dressyrträning Jörgen Andersson, Bambie: Dressyr/markarbete
Onsdag: Hoppträning Bambie, Dressyrträning Piggan
Torsdag: Dressyrträning Piggan, Uteritt Bambie
Fredag: Dressyrträning för båda. För Eva Fredriksson
Lördag: Uteritt
Söndag: Skritt.

Helgens tävling.

I helgen ska jag tävla plingis i ronneby. Vi ska starta 80,85. Hoppas det går bra!! Behöver 2 nollor för att tävla div 2 omg 2... Jag har 3 chanser på mig att hoppa div 2, 2 chanser i helgen och en chans i karlshamn nästa helg...

Bambino.

För någon vecka sedan klippte jag bambie´s man, såhär blev det!:



Dagens Ridning!

Idag har jag ridit up på min gullunge! Älskar Piggan <3. Jag red ut =) Här kommer lite bilder!
Älskade, Älskade, Älskade Piggan!


Jag och piggan!


Piggan vill pussas XD


Piggan sover...


Bäbisen äter!


Piggan.


Min älskade piggan!

Träningen i hästens synvinkel DEL 1.

Denna faktaserien i 6 delar kommer handla om hästens träning ur hästens synvinkel. Vi kommer börja med dressyr, markarbete och uteritter. Det är det man gör mest under ett år. Om man har egen häst ska man absolut inte hoppa mer än 52 gånger/år. Där är inte tävlingar inräknande. Om du tävlar en gång i månaden behöver du dinte hoppa över den veckans träning, men om du tävlar flera veckor i rad är det bäst om du inte hopptränar hästen mellan varje tävling, då slits benen väldigt mycket och hästen tycker det blir tråkigt.

Omväxlad ridning är A och O när man rider. Hästen Kräver omväxlad ridning, då ska inte en ridning se ut såhär:
M: Ridhus
T: Paddok
O: Paddok
T: hoppning
F: Skrittmaskin
L: ridhus
S: ridhus.

Man ska göra så mycket som möjligt med sin häst, då tycker både ryttare och häst att det är roligt. Man behöver inte rida lika dant varje vecka, men det kan så ut såhär:

M: Uteritt
T: Dressyr
O:Hoppning
T: Gymkanah (lekar till häst)
F: Longering
L: Markarbete
S: uteritt

Det blir en rolig omväxlig för hästen, och ingenting upprepas gång på gång.

DRESSYR:

Dressyr är det som man gör mest, alla rider mest dressyr, eller iallafall BÖR rida mest dressyr. Dressyr är a och O för hoppningen, en olydig häst komemr inte runt banan. Man måste vara samspelta, häst och ryttare, för att lyckas i högre klasser. En äst i hoppningen ska arbeta i rätt form, vara mjuk i båda sidorna och lyda minsta lilla drivning eller minsta lilla tygeltag. Hästen ska vara svängbar och lyssna för skänkeln. Glöm för guds skull inte att berömma när hästen gör rätt. I nästa del kommer jag ta upp om vad man kan göra för att öva hästana i att bli lydigare, smidigare och arbeta i rätt form.

UTERITT:

Uteritt tycker jag att alla hästar skall ha. Mina hästar rids ut 2-4 dagar i veckan. En uteritt är nyttigt för både häst och ryttare. Hästen lär sig att lyfta på hovarna och får mycket miljöombyte. Min egna favorit är att galoppera på öppna fält eller ängar, och det är mina hästarns favorit också. När man rider ut så övas både kondition, smidighet, miljöombyte. Man kan också träna dressyr när man rider ut. Man kan görna skänkelvikning på grusvägarna, man kan rida på en stor volt på en äng om det finns, ja det finns mycket att göra när man rider ut.

MARKARBETE:
Många tror att markarbete är bommar och sådant, men det behöver det inte vara. Markarbete är detsamma som dressyr, men mera under lättridning. Hoppryttarna som har hopphästar rider mest markarbete, istället för dressyr. Dressyr och markarbete är lika dant, bara att i markarbetet rider man mera snabbt och inte det hära samlade, stegen. Ingen piaff, passage eller piruett gör man i markarbete.

I nästa del kommer tips om olika övningar du kan göra med hästen.


Dagens träning.

Idag ska jag nog ta en skön, mysig uteritt med piggan igen! Då blir det hokarundan, och nu Ska jag Inte dra mig ur. Jag brukar rycka det är lite läskigt att rida där för det är minst 2 stora rottvailer (stavning?) hundar som alltid skäller, dessutom bor det en läskig tant där... Menmen... Jag rider den rundan endå! Bambie är som tur väl var frisk i sitt lilla ben igen. SKÖNT!

Lägger in lite bilder också =)


Lilla piggan <3

Bambie!


Piggelin!


Bambie efter ett dressyrpass =)


En Miljon Gratis besök!

Vill du ha en miljon besökare till din blogg?
Bli medlem på:



Dagens Ridning.

Idag red jag ut på piggan i en halvtimme. Hon var ganska pigg faktist =) Hon var inte speciellt tittig och var jätteskön att rida på... Bambie löshoppade jag. Han är helt okej i sitt ben nu och hopapr finfint =) Han hoppade 120 faktist, mkt nöjd!

Dressyrträning Inställd.

Eva blev sjuk så det blir ingen dressyrträning idag. Istället ska jag och piggan ta en liten och skön uteritt som kommer gå i hundranittio. Piggan är jääääätttteeeeepigg ute, så en runda som i vanliga fall tar en halvtimme tar max en kvart med henne =) Det är kul, men om jag vill att hon inte ska vara het idag är det bara att rida dressyr hela rundan=)

Hoppträningen

Igår hopptränade jag piggelin. Hon var jättefin och vår tränare sa att hon gick perfekt! Det kändes jättebra när hon skrittade, travade, galopperade, gjorde öppna, sluta, och skänkelvikning i form. Även mellan hindrerna gick hon i form. Super var hon! Jag längde mina stigbyglar ett hål så jag skulle kunna komma åt henne mera med benen. Då gick hon mycket mera frammåt och hoppade fint. Hon är ju lite svårsvängd, men jag tror det kan bero på att jag har ganska långa tyglar och att jag inte har så starka benmuskler.

Nadjas nya häst har kommit. En riktig liten bushäst är det. Hon kickar, bockar, springer iväg, drar ner huvudet och är stark. Linda frågade ifall jag kunde rida bettan någon dag och se om jag kan få ordning på henne lite grand eftersom jag har ju mycket längre ben en vad nadja har och jag kan komma åt hästen mera med benen. Jag har ju också två unghästar som jag har utbildat, piggan tog jag från LB dressyr till LA dressyr, bambie har jag ridit in själv.

Idag blir det inget av ris och rosdagen eftersom piggan ska dressyrträna för eva idag, jag glömde det. Rid och rosdagen tar jag på lördag, eller så skiter jag i den helt och hållet.

Imorgon

Imorgon piggan! Då kommer den dagen du sent kommer glömma. Jag ska nämligen rida ut 2 rundor på henne imorgon. Hokarundan som tar ca en timme, sedan när jag har ridit klart den så blir det en till runda som heter "runt sjön". Jag kommer rida i sammanlagt ca 1 och en halv timme. Efter träningen ska hon få massor av vatten och så ska jag skölja av henne, för jag antar att hon är svettig när vi kommer tillbaka. Efter den träningen ska hon få allt hon önskar: HÖ, VATTEN, MINERALER, GODIS, TVÄTTNING, KELNING, RYKTNING, MAT. Jag anser att efter en sådan ansträgning måste man tacka hästen efter att hästen har bärt ryttaren i ca en mil. Piggan kommer också få rulla sig på sandbanan utan grimma och täcke, altså helt "naken".  Hoppas hon gillar det. Hon kommer minnas denna dagen med både ris och ros. Dagen för Mig kommer se ut såhär:

Kl 7: Skolan
Kl 14:20: Hem.
KL 14:45: Stallet
KL 15:00: Ge hästarna HÖ
Kl 15:30: förbereda piggan inför ris och ros ritten.
CA 16:15: Ris och ros ritten.

Piggans Foderstat

Piggan har såklart också foderstat!

Morgon:
1 liter respons
1 liter betfor
6 dl havre
2 kg hö.
1 dl mineraler

Middag:
2 kg hö

Eftermiddag:
2 kg hö

Kväll:
1 liter respons
1 liter betfor
6 dl havre
1 dl mineraler
4 kg hö.

Varje dag har hon tillgång till minst 100 liter färskt vatten.

Bambie´s foderstat:

Bambie´s foderstat:

Morgon:
1,2 liter kornkross
6 dl havre
1 dl mineraler
1 liter betfor
2 kg hö


Middag:
2 kg hö

Eftermiddag:
2 kg hö

Kväll:
1,2 liter kornkross
6 dl havre
1dl mineraler
1 liter betfor
5 kg hö.

Med detta får han 1 timmes ridning varje dag. Han blir ryktad i en timme och hans hovar blir smörjda.

Så ser passen ut idag.

Idag ska jag hoppträna Piggelin. Igår var hon väldigt seg, hoppas hon är piggare idag. Bambie´s has är fortfarande svullen. Jag ska till stallet vid tre idag och se om svullnaden har gått ner. Hoppas att hans lilla has inte är svullenså jag kan sätta igång honom igen. Jag ska iallafall åka till stallet tidigt och sköta om pärlan och ge honom hö. Höet kom igår så bambie ska börja få hö igen nu. Han tycket om hö, men han äter vääääääldigt sakta. Det är både bra och dåligt. Det som är bra är att han inte får foderförstoppning så lätt, och det som är dåligt är att det tar lång tid innan jag kan släppa ut honom i hagen innan han har ätit upp. Idag ska jag ge honom 1 ½ kg hö, det tar ungeför en timme för honom att äta upp det. Bambie ska bli fin idag så jag ska rykta honom länge! Piggan ska hopptränas idag, och jag ska rida ner henne. Hon kommer nog få bra kondis när jag rider ner till janneberg och rider hem. Hoppas det går bra på träningen. Hejdå!

Läsarfrågor

Som ni kanske inte vet så får ni Mer än gärna skicka in frågor till mig. Det gör ni antingen när ni kommenterar inläggen eller skickar du din fråga till: [email protected].

Här kommer 3 frågor:

Hej Olivia.
Jag är en tjej på 10 år som undrar hur länge du har ridit.

SVAR: Jag har vart med hästar hela mitt liv för min mamma har haft massor av hästar, min syster har också haft olika hästar. Jag satt på hästryggen första gången när jag var ett halvår gammal. Men jag började itne rida aktivt förrens jag var 6 år. Då hade jag tjatat på mamma tillräkligt länge för att jag skulle få börja rida på ridskola. Sedan dess har jag haft många medryttar och skötponnyer/hästar som har lärt mig rida. Allt från unga hästar till bångstyriga, gångstyriga hästar till läromästare. Jag har ridit både heta och slöa hästar och kan rida de flesta hästar. Min första häst fick jag i mars 2008, sedan fick jag en till häst i september 2008, då hade jag två hästar samtidigt. Sunshine som hon hette var superhet och oendligt stark, hon lärde jag mig mycket på, min fösta häst skolade jag om från westernhäst till hopphäst. Han är 5 år. Sedan i april 2009 bytte vi mitt halvblodssto mot Piggelin som jag har just nu.


hej, hur gammal är du, hur högt hoppar du och hur gammla är dina hästar?

SVAR: Jag går i 6an och är född 1997. Jag har hoppat 120 med min arab, 110 med min ponny och en 110 med sunshine. Jag tävlar LC med piggan, LD med bambie och sunshine har jag inte kvar. Bambie är 5 år (född 2004), Piggan är 6 år (född 2003) och sunshine är 18 år (född 1991).

Vilken häst gillar du mest?:

SVAR: Båda! Men jag har ju känt Bambie längst, jag gillar piggan också, men jag måste nog erkänna att jag tycker mest om att Rida bambie, men jag tycker om piggan också.

Ordning och reda, Pengar på fredag. DEL 1

Detta oändliga tjat om ordning i stallet är faktist en viktig del i den vardagliga kontakten med hästen. Det är mycket saker som måste var i ordning. Tänk om du aldrig hade plockat undan dina saker i stallet, aldrig sopat, aldrig haft ordning i ditt skåp. Det är blir ingen bra stallmiljö, det blir dammigt och stökigt. Därför ska jag göra denna serien som är i 3 delar. Den kommer handla om just ordning och reda.

I ett stall ska det alltid vara ordning och reda. Hästar är mycket känsliga mot damm, därför ska det alltid vara sopat i stallgångarna. Sopa aldrig när hästarna är inne. Detta kan bidra till att hästarna börjar hosta.

Det ska vara städat över allt:

*I stallgångarna
*I foderrummet¤
*I sadelkammaren
*I redskapsrummet
*I ditt skåp

¤ Det gäller både på golvet, i mattunnorna och på ev. hyllor. Rent och fint.

God stallmiljö är A och O

I stallgångarna ska det ej ligga saker. Som tex: täcken, borstar, gammla sömmar från när hovslagaren var där, putsmedel, gamla spänner osv. Alla täcken skall sitta upphängda, antingen på boxdörren eller i sadelkammaren. Gammla sömmar hör såklart inte in i stallet. Spannarna ska vara på sin plats i foderrummet. Ta till vana att alltid lägga in dina saker på sin plats där du tog det. Då blir det samtidigt mycket lättare att hitta sakerna sedan.

I foderrummet är hygienen extra viktig. Fodret ska förvaras torrt. På foderlådorna man har fodret i ska det vara rent. Det får inte ramla in gammalt smuts i fodret. Det ska vara sopat golv så det inte finns gammla foderrester på golvet, då kommer det komma möss, och möss vill man inte ha i stallet. 

I sadelkammaren är det viktigt att det är städat för att kunna hitta sina saker lätt och smidigt. Att kunna plocka ut vad man behöver i skåpet utan att behöva vända upp och ner på skåpet.

I redskapsrummet är det såklart mycket viktigt att allt är på sin plats så inga hästar eller människor sticker sig på redskapen där det finns både högafflar, grepar och andra saker.

Nästa del kommer om en vecka. 

Bambie=Halt.


Bambie i sin hage våren 2008

Igår när jag travade bambie kände jag att hon gick konstigt med höger bakben. Jag frågade ansophie om hon ville kolla när jag travade för att se om han var halt. Och nej, han var inte halt, men han lyfte inte sitt högra bakben så han släpade det efter sig. Jag hoppade av och kylde av hans ben med lite kallvatten, sedan så satte jag på lite liniment och satte på honom benpaddar. När jag pekade på boxen gick han in i den, och då såg jag det! Han gick inte rakt fram med sitt bakben utan gick "utåt" med det. Jag kände på hans has och mycket riktigt! Där var en svullnad! Nu har jag lärt mig en läxa att alltid visitera honom. Han fick sin mat i boxen, sedan fick han gå ut. Tidigare igår när jag skulle gå in med hästarna så sparkade Piggan lilla bambie, vet inte vart hon sparkade, men det kan ha vart så att det var på hasen hon sparkade. Om han inte blir bättre imorgon så ska jag ringa vetrenären. Hoppas han blir bättre. Vill inte ha en halt häst!


Hubetus Dressyrsadel.

Jag ska idag provrida en Hubertus Dressyrsadel. Den är i bra skick och knappt använd! Den är svart, det är bra för jag har svart dressyrträns! Bild på sadeln kommer ikväll. Jag ska rida i den några gånger och ha en sadelutprovare som säger om sadeln passar som den ska. Mamma får vara sadelutprovaren idag, hon har ju faktist provat ut många sadlar till alla hästar hon har haft, men för säkerhets skull ska jag ha en riktig sadelutprovare om jag vill ha sadeln. Den ser väldigt fin ut, djup sits, men har inte så stora klossar, vilket är mitt största önskemål. Men jag kan inte säga att jag inte vill ha den förrens jag ska provrida i den! =)

Annars har jag en thorowgood dressyrsadel i konstläder som jag säljer för 3000 kr. 17" och har normal bom. Passar de flesta hästar! Är i nyskick och endast använd några få gånger på dressyrträningar och dressyrtävlingar  (har bara startat en dressyrtävling och vann! Dommarna skrev att jag hade en väldigt fin sits) Sadeln ger en väldigt fin sits. Maila : [email protected]

om du vill köpa!

Höstplanering.

Nu har jag börjat planera lite inför tävlingarna i höst.
Bambie´s ser ensålänge ut såhär:


11 Okt Mörrums Ryttarförening Klubbhoppning. Jag ska starta 60, 80 som jag brukar.

18 Okt Ronneby Ryttarförening. Klubbdressyr. Startar troligtvis LC:1 eller LB:1. Sist vann vi LC:1an.

24 Okt Mörrums Ryttarförening. Klubbdressyr. LC:1 och LB:1 blir det, om jag bara startar en klass så vet jag inte vilken klass jag tar.

Detta är vad jag har hunnit planera.

Piggans:

20 Sep Ronneby Ryttarförening. Lokal hoppning. Startar LC och LC+5.

27 Sep Karlshamns Ridklubb. Lokal Hoppning. Startar LC + Lagklass DIV 2.

4 Okt Snapphanarna Ryttarförening. Lokal DIV 2 hoppning. Startar LC och lagklass.

11 Okt Mörrums Ryttarförening Klubbhoppning. Jag ska starta LD LC som jag brukar.

18 Okt Ronneby Ryttarförening. Klubbdressyr. Startar troligtvis LB:1.

24 Okt Mörrums Ryttarförening. Klubbdressyr. Troligt vis LB:1.












RSS 2.0